Blog

Mayıs 7, 2020

Satıcının Beden Dili

Beden dilimiz satışların başarısı ve başarısızlığının nedeni olabilir.

İyi satıcı, satış durumundaki çok sayıda faktörün farkındadır ve bu noktada, genellikle satış danışmanının gözden kaçan bir gelişme unsuru olan beden diline odaklanmayı seçtim.

UNUTMAYIN İLK GÖRÜŞME EN ÖNEMLİ GÖRÜŞMEDİR, ÇÜNKÜ İLK İZLENİMİN TELEFİSİ YOKTUR.

Danışman beden dilinin öneminin farkındaysa; satış koşullarında, beden dili diğer hamlelerin yanında sonucu belirleyen ve satış başarısını belirleyen parametre olabilir.

Güçlü el sıkışma;

El sıkışma birçok bağlamda ilk izlenimin bir parçasıdır ve bu nedenle önemli bir rol oynar. Karşı tarafa satıcının karakterine ilişkin ilk görüşlerden birini verir; Toplantının geri kalanında kilit olabilecek bir izlenim. Bu nedenle, iyi ve sağlam bir el sıkışma, saygı ve eşitliği vurguladığı için tercih edilir, ancak bu durumda agresif, baskın veya durumu aşan biri olarak yorumlanabileceği gibi çok sert olmamalıdır. Güvenli olarak müşterinize elinizi uzatın ve 1 yada 2 kez kibarca sallayın.

Gülümse, içten ve samimi

Gülümseme, satıcının gösterebileceği pozitif bir sinyaldir ve herkes üzerinde olumlu etkileri yüksektir. Genel olarak, insanlar gülümseyen kişilerle birlikte olmayı tercih eder ve aynı zamanda işbirliği için daha fazla arzu gösterebilir. Gülümseme ilişkiye kısayol oluşturur, çünkü gülümseme işlemi hızlandırır, böylece karşı tarafla pozitif bir ilişki daha hızlı kurulabilir, bu da satış sürecinde iyi bir temel oluşturur. Doğru zamanda doğru konuya gülümse.

Göz temasını unutma

Göz teması önemli olan farklı bir parametredir. Gözler bir insan hakkında çok şey anlatır. Göz teması, bir satış veya pazarlık durumunda son derece yararlı olan dürüstlüğü sembolize edebilir ve ayrıca güven oluşturabilir; Göz temasından empati, anlama, anlatma, güven, karar konuları anlaşılabilir. Göz kaçırmak yalan anlamı verirken sürekli göz teması da aynı anlamdadır. 3-5 sn süresinde göz teması kurmak en verimlisidir.

Dinlerken kararlı ve aktif bir vücut dilini koruyun

Daha sonraki  makalelerimde dinleme tekniklerini de yazacağım. Bazı müşteriler kelime haznesinden dolayı tarif ederek mutlu olurlar ve konuyu çok uzatabilirler, müşterinin ne söyleyeceğini dinlerken çok zaman harcıyor olabilirsiniz. Satıcılar dinlerken, konuştuğundan daha fazla gevşemeye meyillidir ve çok fazla gevşerseniz, detayları kaçırırsınız bu da beden dilinize dinlemiyorsunuz gibi yansıyabilir. Bu nedenle, özellikle uzun süre dinlerken, kararlı ve canlı bir vücut dili yansıttığınızdan emin olun. Bir diğer önemli araç, müşterinin dinleme taahhüdünüzü hissetmesini sağlamak için kullanabileceğiniz sesler; ‘aha’, ‘hmm’, ‘mmm’ vb. Bu şekilde karşı tarafa aktif olarak katıldığınızı bildirirsiniz, ancak rahatsız etmemek için dikkatli olun.

Kapalı beden diline dikkat et

Tüm işlerinizde, kapalı beden diline dikkat edin; asla pozitif olarak algılanmaz. Özellikle #itiraz, #müzakere ve #pazarlıkta, baskı altında olduğunuzu açıkça ortaya koyabilir ve bu nedenle yanlışlıkla çıkarlarınıza hizmet etmeyen karşı tarafa bir bilgi parçasını iletir. Bir satış durumunda, karşı taraf önemli bilgiler alacak ve pazarlık durumunda, karşı tarafın potansiyel olarak yararlanabileceği acı ya da zayıf bir noktayı vermişseniz işiniz zorlaşabilir.

Beden dilinin müşteri ilişkilerde bu kadar önemli olmasının sebeplerinden sadece birkaçı.

Unutmayın tüm pazarlıklar beden dili üstünlüğü ile sonuçlanır.

Makaleler
About Erkan DEMİREL
Uzman Eğitmen, Danışman, Müşteri Deneyimi Uzmanı, Eğitmen Eğitmeni, Konuşmacı, Profil Analisti Erkan Demirel, 1973 yılında Bartın’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nün ardından, Bahçeşehir Üniversitesi MBA programını yüksek onur derecesi ile bitirdi ve Anadolu.edu.tr’de Davranış Bilimleri Doktora programına kabul edildi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir